Присъединете се

Контакт с насЗагадка за крепости и старини около Зая, Дряново, Царева Ливада, Гостилица и Трявна

Историческа загадка за крепости и старини

Уважаеми Знайковци.
Ако имате свободна минута и си падате по историческите загадки това е за вас - една малка познавателна игра. Правилата са простички, информацията оскъдна, а може би и тук-таме подвеждаща!, но въпросите са ясни и очакваме отговори на тях.

Ето тук ще намерите карта с отбелязани точки на нея.

Проследете всяка точка, прочетете въпросите по-долу и отговорете въпроси. Предполагаме, че няма да ви затрудним, но ще ви позабавляваме :-)

Имате една седмица време за мислене. Отговорите изпращайте на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. Всеки изпратил верен отговор ще бъде публично похвален, а един от всички ще получи подарък - книга.

Тази кратка загадка ще ви даде ключ към едни от по-малко познатите, но много интересни места за исторически и културен туризъм в региона. 

А ето ги и въпросите:

1. Стария проход през планината
е път, който се намира между проходите Шипка и Хаимбоаз /проходът на Републиката/. В момента е труднодостъпен черен коларски път, както е бил преди стотици години. Изключително живописно място, като на няколко места пътят буквално влиза в реката. Тук войските на император Исак II Ангел претърпели страхотно поражение през 1190 г., а остатъците от разбитите византийски войски, водени от императора, се скрили в крепостта Крън и оттам продължили към Верея- Боруй (Стара Загора).

Въпрос: Как се казва този проход?

 

2. Царската крепост
За съществуването на тази крепост пишат още Византийските хронисти, но една наскоро нейното местоположение е окончателно установено. Останките й се намират на около 2 км северно от с. Царева Ливада, Габровско, според местните легенди са се родили братята Асен и Петър от майка куманка и баща българин. По-късно там идвали на почивка, на лов и е била като лятна резиденция. Заедно с принадлежащите и още три крепости — „Боруна“, „Куклата“ и „Калето“, тя е играла важна роля в създаването и укрепването на Втората българска държава.


Въпрос: Как се казва крепостта?

 

3. Крепостта над манастира

Тази крепост е била важно звено в отбранителната верига на Второто Българско царство. Тя обаче е доста по-стара.

Между 1969-1979г. при проведените там археологически разкопки на бял свят излязоха редица жилищни помещения, кула – водохранилище, част от крепостната стена и входа на крепостта. Освен големия брой римско – византийски материали, в крепостта бяха открити и редица предмети от българското средновековие, което говори, че тя е била използвана и през този период. Археолозите се натъкнаха на много християнски погребения с инвентар, железни оръдия на труда, монети и керамика. Откритите материали позволиха крепостта да бъде датирана от периода на V – VI век – късната античност. Основана е по времето на византийския император Юстиниан.

Въпрос: Как се казва крепостта?

 

4. Стария мост


Мостът над река Дряновска е построен около средата на деветнадесети век. Дължината му е около 40-45 метра и широк около 3 метра.Направен е от камък с много здрава конструкция тип гърбат /римски мост/.Носещите колони са масивни с водорези отдолу за да издържат на буйни води над тях са направени арките.Целият мост е ограден с парапет и е застлан с чакъл.

Въпрос: Кой е построил моста?

 

5. Старата римска крепост - тържище и митница

"Двойна яка крепост" е създадена и заселена през 176-180 г. по времето на забележителния римски император-философ Марк Аврелий и е била важен пътен възел и търговски център през Късната Античност и Средновековието.

Въпрос: Как се казва тази крепост?

6. Калето


„Калето” са останки от крепост, построено на високия ляв бряг на Дряновската река до с. Зая на 5 км източно от Дряново.

Въпрос: Върху какво е била построена крепостта?

 

Историческа загадка за крепости и старини от Семейно имение Зая