Присъединете се

Контакт с нас1. Концепция
2. Навън
3. Храната
4. Децата
5. Домашните любимци
6. Къщата
7. Къмпингът
8. Музей и място за срещи
9. Нашата философия

 

1. Концепция

Семейно имение Зая/КонцепцияПо своя замисъл Семейно имение Зая не е хотел, а Дом и Общество - място за събиране, почивка и споделяне на опит, знания и идеи за отбрани гости, които имат сходна ценностна система. Тук са добри дошли всички, които харесват истинските неща, които са изкарали детството си в игра до тъмно навън, познават дивите цветя, харесват меда, мириса на сеното и помнят вкуса на истинските зеленчуци. За тези, които вярват, че всичко това не е безвъзвратно изгубено.

Пътешественици във времето и пространството, мотористи, къмпингари, планинари или просто добрите хора ще намерят в Зая един приветлив и уютен дом. Престоят при нас ще става само при предварителна заявка и препоръка. Случайни хора няма да се допускат.

За много неправителствени организации това ще бъде идеалната база, където ще могат да развиват своята дейност необезпокоявани от външни фактори, стимулирани от автентичната обстановка и природата наоколо.

 

2. Навън

Големият ни двор дава възможност навън да се практикуват любими спортове и всякакви дейности, които изискват простраство. За тези, на които и тук ще им бъде тясно, на разположение са околните гори и ливади, сред които се намират останки от стари градежи, бродят сърни и растат дренки, шипки и глогинки.

 

3. Храната

Семейно имение Зая/ХранатаТопли мекички с прясно издоено мляко, чай от местни билки и топло кафе за закуска са първото нещо, което ще ви посреща сутрин след ставане. За обяд на масата винаги ще има пресни зеленчуци и домашна манджичка. Вечерта – отбрани мезета и качествени питиета. А за из път – домашно приготвени сандвичи.

Част от имота ще бъде собствено мини стопанство, от където ще идват повечето продукти за кухнята – краставици, домати, картофи, лук, подправки, ябълки и пр. Яйцата ще ни дават няколко кокошчици. От съседната ферма ще идва прясно издоеното мляко, от което по стария начин ще се приготвят кисело мляко и сирене. Достъпът на полуфабрикатите, пластмасите и продуктите съдържащи странни букви ще бъде силно ограничен.

Неделима част от домашните удобства ще бъде казанът за варене на ракия и бъчвите, в които всяко година ще отлежават вино и ракия собствено производство. В топлите летни дни ще можете да се наслаждавате на студена наливна бира.

 

4. Децата

Семейно имение Зая/ДецатаОсобено щастливи от престоя си тук ще бъдат децата – огромният двор ще е изцяло на тяхно разположение да играят и дивеят, заедно с пясъчник, люлки и други занимавки, които ще спретнем за тях. Ако се наложи да излезете сами, ще поемем грижата да тях.

 

5. Домашните любимци

Семейно имение Зая/Домашните любимциДоведете и вашите домашни любимци, от малки до големи, ще можете да ги оставите на нашите грижи, ако се наложи да излезете и не можете да ги вземете. Ние обичаме и се грижим за кучета и котки, затова знаем колко е трудно да намериш място, където да те приемат с тях. При нас те ще са добре дошли.

 

6. Къщата

Семейно имение Зая/КъщатаСлед завършване на ремонта, къщата ще бъде обзаведена с автентични мебели и аксесоари, принадлежали на семейството на нейния оригинален собственик – Дядо Никола Рамбулов - Рамбула. Ние не искаме да създаваме имитация, а да възстановим домът и стопанството във вида най-близък до този, в който са били, когато семейството на дядо Дядо Никола е живяло тук.

Всеки гост прекрачил прага на къщата ще се потопи в атмосфера от средата на 20-ти век, макар, че всички удобства на съвременността няма да бъдат спестени – модерна баня, нови уреди в кухнята и комфортна температура през зимните месеци.

 

7. Къмпингът

Семейно имение Зая/КъмпингътАко не ви се спи в къща сте добре дошли на палатка, с кемпер или каравана. Специално за хората, които искат да бъдат навън ще има външни огнища, маси и пейки, външна тоалетна и баня и достъп до електричество. Ще се постараем нищо да не ви липсва.

Моторостите са наши скъпи гости и приятели. Тук ще намерите сигурно място за да оставите машината и да отдъхнете, преди да поемете отново на път.

 

8. Музеят и мястото за срещи

Семейно имение Зая/Музеят и мястото за срещиБлагодарение на дядо ми и неговото семейство, до нас са достигнали много интересни вещи и документи разказващи за живота на хората и събитията от 20-ти век. Тези артефакти са като пътешествие в драматични времена от историята на България, започнали малко след освобождението и завършили с отхвърлянето на догмата на социо-комунизма. Факти и вещи, които ще бъдат напълно непознати за поколенията след нас.

Затова много важна част от нашата идея е създаването на малък музей, където ще покажем своята колекция. Съседно до този музей ще има голямо помещение за събирания, където хора с общи интереси могат да обменят опит и познания. Планираме да каним и гост-лектори на мини семинари за историята и традициите на региона.

 

9. Нашата философия

Дядо Никола почина през 1991 г. на 96 години. Смъртта му отбеляза края на един век, на една система, на една епоха. Всички тръгнахме по нов път, бягайки през глава към някакви кариери, успехи и богатства. Докато тичахме да стигнем нови хоризонти, и хвърляхме старите си дрехи, по пътя изпопадаха от джобовете ни всякакви дребни ценности, малки подаръчета и спомени от баби и дядовци. Така се скъса връзката с нещо съществено в нас, което остана като празнота.

Семейно имение ЗаяСега, държим в ръка компютърната чанта и се сещаме за това. Когато в началото на годината дойдох в Зая, на мястото на кипящото от живот стопанство, видях дядовия дом, превърнат в сборище на стари и уморени призраци. Забвението тегне над много от това, което е била ценно за нас преди, но ние не сме го забравили и можем да променим нещата.

Мисля си, че трябва да се върнем на село и да съберем каквото можем от културата и традициите си преди да е изчезнало завинаги. Ние точно това и смятаме да направим.

Затова държим нещата да бъдат истински. Без ментета и копия. Истински домати, истинско приятелство. Странно е да се слага равенство между двете, но това е въпрос на принцип. И двете искат старание и труд, за да се получи добър резултат. Ние не сме загубили търпение и желание да правим нещата както трябва.

Ние се стараем да живеем по правила, които считаме за много по-човечни и правилни от егоцентризма и безмерния стремеж към власт и фалшиви облаги. Считаме, че е важна същината, а не формата. Нищо не заменя човешкото общуване и общуването с природата.

Не, не сме религиозни, ние сме хуманисти. Не сме против технологиите, напротив използваме ги с удоволствие и дълбоко се прекланяме пред науката. Просто не искаме да губим простите неща, които всъщност са най-важните. Никоя джаджа не може да замени вятъра в косите, топлината на дома и щастието да си обичан.