Присъединете се

Контакт с нас1. За региона на между Търново и Габрово и неговите забележителности
2. Местоположение и основаване на село Зая
3. История на село Зая
4. Училище и читалище на село Зая
5. Биография на Никола Рамбулов, часовникар от Дряново, издадена от Ловно-рибарското дружество в гр. Дряново по искане на Централния комитет на партията

 

1. За региона между Търново и Габрово и неговите забележителности

Културен туризъм, исторически туризъм, Дряново, Боженци, Царевец, Шипка, Трявна, Царева ливада, Кольо Фичето, Бачо Киро, традиционни занаятиЗая е идеална отправна точка за всеки, който се вълнува от историята, културата, традиционните занаяти и пътешествия.  

Покрай селото минава живописен и отлично поддържан международен път. От едната страна на селото, на 18 километра,  е Велико Търново, втората българска столица. За всеки посетител е задължително да се отбие до крепостта Царевец и архитектурния комплекс Арбанаси. Друго интересно място в тази посока е Килифарево, с неговия древен, построен от Кольо Фичето манастир.

Кольо Фичето дряново семейно имение зая, културен туризъм, исторически туризъм, традиционни занаятиНа 5 километра от Зая е Дряново, родното място на майстор уста Кольо Фичето. Градът има богат музей и интересни къщи, включително построените от стария майстор църква и мост. Малко след града е Дряновския манастир, прочут с обсадата на турците, по време на която загиват поп Харитон и голяма част от четата му. Отсреща е пещерата на Бачо Киро, на скалите отгоре античната крепост Боруната. Около града има множество еко маршрути, подходящи за походи в планината по скалите, издигащи се над Дряновската река.

На няколко километра след Дряново е отбивката за Боженци – друг архитектурен шедьовър на българското възраждане. От Боженци за минути се стига до Габрово, където можете да посетите много различни забележителности особено уникалния Дом на хумора и сатирата и Архитектурно-етнографски комплекс Етъра.

Кольо Фичето, културен туризъм, история, Царевец, Арбанаси, Боженци, Трябва, Зая, Семейно имение ЗаяОт Етъра можете да продължите през един от най-красивите проходи в Балкана – Шипка, за да се поклоните в Националния парк-музей Шипка и Паметника на свободата, построен в чест на юначните защитници на върха, дали живота си за свободата през август 1877 г.
Алтернативен маршрут е през Царева ливада към Трявна. В крепостта „Стринава“, или „Града“, или „Царовището“, останките на която се намират на около 2 км северно от с. Царева Ливада, Габровско, според местните легенди са се родили братята Асен и Петър от майка куманка и баща българин. По-късно в „Стринава“ служела за почивка, лов и лятна резиденция.

Трявна, от друга страна, е един от най-красивите и запазени възрожденски градове, където още практикуват стари майстори-занаятчии.

Този регион на България се отличава с особена красота, съчетаваща гъста гора, тучни ливади и високи скали. Отдолу си проправят път реките, а малките китни селца са скрити в гънките на планината. За тази част на България казват, че „в планината се раждат хора”, и наистина хората тук, дори в най-тежките моменти на петвековното потисничество са били независими по дух, с високо вдигната глава и самочувствие на българи, помнещи славните дни на Второто българско царство.

 

2. Местоположение и данни за основаване на село Зая

място за събиране и почивка, древни занаяти, работилница, къмпинг, мотористи, естествена хранаПо последни данни в селото живеят постоянно живеят около 55 човека на различна възраст и с доста различен произход. През последните 15 години селото много промени облика си. Реконструират се старите къщи, строят се нова. Дойдоха нови жители от Великобритания, Франция, Белгия, Русия. Много от тях се заселиха постоянно в селото. място за събиране и почивка, работилница, къмпинг, мотористи, културен туризъм, походи в планинатаТози голям интерес навярно се дължи на местоположението му – непосредствено до международен път, близо до общинския център, на 20-ина километра от два областни града. Общата тенденция на селото, на фона на повечето български села е доста оптимистична и постояното население ежегодно нараства.

природа, история, свобода Семейно имение ЗаяЗая се намира в Предбалкана на 20 км западно от Велико Търново и на 4 км източно от Дряново по поречието на Дряновска река на главния път, свързващ Велико Търново с Габрово, разположено върху високите ридове, отстоящи северно от реката на около 500 м. От там се открива красива панорама към Стара планина. Надморската височина е 300 м. история, селска къща, естествена храна, древни занаяти, терен за сбирки и уъркшоповеСпоред преданието село Зая е заселено към 1690 г. Първият заселник е дядо Никола от Дряново, който се е занимавал с овцевъдство. И до днес махалата, в която е била къщата му е известна с името Николовска.

Всички тези особености го превръщат в идеално място за събиране на хора от цяла България с цел културен туризъм, активна почивка, упражняване на древни занаяти, походи в планината, къмпинг или просто отмора сред природата.

 

3. Старини и историческо минало на село Зая

Реликви на отдавна живяли заселници се намират навсякъде около Зая. На 600 м. северно от селото се е намирала римската крепост и пътна станция "Гера", построена през ІІ век върху основата на тракийско селище. Райнът се е радвал на населеност и през Второто българско царство. На 300 м. от селото, на висока скала над Дряновската река е била построена крепостта Калето. Легендите разказват, че там е живял български болярин, който вардел над долината на реката за непраятели. Преданието сочи и че на 100-ина метра от срепостта, в месността Ябълките се е издигал манастир, собственост на същия господар. Несъмнено, обаче, е съществуването на църквата "Св. Безсребърници", която е била построена на мястото, което днес носи името "Кръста" и се намира в източния край на село Зая. Според преданието боляринът дълго се съпротивлявал на турците, преди те да открият водопровода и да прекъснат достъпа на защитниците до питейна вода.

 

4. Училище и читалище на село Зая

пътешествениците, мотористите и къмпингарите ще са най-щастливи в заяБудното население на село Зая се гордее съм своите две най-български институции – училището и читалището, макар, че вече никой не учи в тях. Строежът на старото училище започва през 1882 г. и завършва през 1888 г. Освен децата от селото тук учили и дезата от селата Ганчовец, Руня, Длъгня и Катранджии. Веднъж построенно, по-късно те е разширено и това е свързано с любопитна история: тъй като нямали общински пари за ново училище, делегация от селото заминава за София в Министерството на Просвещението. Министърът отказва като обещава само 15 000 лева, но за читалище. Зайовци направили първия етаж на читалище пък втория на училище и новата сграда била открита през 1927, не без финансовото участие на жителите на Зая и Саласука. Общо те събрали 169 000 лв., като трудът естествено бил от тях.

Днес читалището се използва за тематични събирания и вечеринки свързани с културата, историята и фолклора на този район.

 

5. Научете повече за дядо Никола Рамбулов - Рамбула, оригиналния собственик на Семейно имение Зая.

Биография на Никола Рамбулов, часовникар от Дряново, издадена от Ловно-рибарското дружество в град Дряново по искане на Централния комитет на партията.

оригиналния собственик на Семейно имение Зая, история, природа, свободаДругари,
В отговор на писмото Ви даваме долната характеристика на Никола Колев Рамбулов, жител на гр. Дряново.
Никола Колев Рамбулов, по-известен в Дряново и региона като Рамбула е роден на 10.09.1885 г. в с. Радовци. Баща му бил строител, който ходел през строителния сезон по дюлгерлък из страната, а майка му работила полската, домакинската и семейната работа.
Добил и основно образование в Радовци, през ваканциите и свободното време пасял чужд добитък. Училището го завършва през 1907 а през 1909 баща му го пазари и го изпраща на печалба с бахчеваните в Русия. Първо работел в големите овощни градини в Одеса, после се премества в Саратов при нов чорбаджия.
В Саратов зимата постъпва като ученик /чирак/ при арменеца Саркис Агопиян за да учи часовникарство. В продължение на две години учи този занаят при същия майстор и понеже показва напредък, майстора му го изпраща в клона на работилницата си във Варшава.
Във Варшава го заварва Европейската война. Немците превземат Варшава и го изпращат в лагер, откъдето след известно време го евакуират по етапен ред да служи войник.
В 1915 е зачислен 20 п.полк Търново и оттам изпратен на фронта при Гевгелии. След известно време престояване на фронта бива командирован да следва подофицерска школа, откъдето се връща с чин подофицер наново на фронта.
Когато фронта се разлага и идва Мушанов да подига духа на войниците представя му се цяла група, като привърженици на социалистическата партия и настояват да се турне край на войната. Цялата група вкл. Рамбулов е арестувана за подвеждане под наказателна отговорност. Настъпва, обаче, разгрома и той се завръща на село.
В 1919 г. се преселва в Дряново, установява се на квартира в Боби Денчев, заклан от фашистите през цанковия преврат, и почва да упражнява часовникарското си занятие. През 1923 г. през юнските събития участва активно с оръжие, бива арестуван, но в последствие амнистиран.
На стопанския фронт: създал е маслобойна, маджунджийници, развъдник на риба на реката, както и някои други дейности. Участва в съдружие в организирането на текстилната фабрика „Дряновска индустрия”, по-късно „Бачо Киро”.
През периода 1923-1944 той е във връзка с местните другари, а преди девети семпември 1944 г. подпомага нелегалното движение. Неговото занятие часовникар и новото му – шофьор на собствен автомобил улеснява твърде много тези му връзки.

1951 г. Дряново